svicenV prostorách Stavebky je v současné době možné zhlédnout výstavu věnovanou památce náchodských židovských spoluobčanů, z nichž většina v důsledku nacistické ideologie v průběhu 2. světové války zahynula. Je součástí školního projektu, který byl realizován v průběhu roku 2017 a jehož cílem bylo vytvořit vyučovací pomůcku – prezentaci, která by prostřednictvím jednotlivých staveb v Náchodě představila jejich předválečné židovské majitele či nájemníky, ukázala jejich podobu a informovala o jejich dalších, bohužel většinou tragických osudech (o projektu více na http://www.voss-na.cz/zpravy-z-cele-skoly/vseobecne-zpravy/888-ze-stavebky-az-do-izraele).

EDS

I v tomto školním roce pomáhá našim žákům ve 3. A a 4. A s maturitními tématy další dobrovolník v rámci programu Evropská dobrovolná služba. Jedná se o Gritu Saukaityte z Vilniusu.

Lektorská pomoc je tak zajištěna již  5. rok díky spolupráci se Střediskem volného času Déčko v Náchodě.

Během podzimních měsíců probíhala na naší škole rekonstrukce šaten. Tu pod vedením Ing. Luboše Rejmonta provedli žáci učňovských oborů, kteří si v rámci své odborné praxe vyzkoušeli jak bourací práce, tak montáž sádrokartonu či svoji malířskou zručnost. Královéhradecký kraj, zřizovatel naší školy, poskytl částku 200 000 Kč. Za tyto finance byly zakoupeny nové moderní šatní skříňky.

flag ukDvě soutěže v anglickém jazyce proběhly na naší škole. Nejprve se 10 žáků ze všech ročníků zúčastnilo on-line mezinárodní  soutěže Angličtinář roku - Best in English.

Výsledky v rámci naší školy:

1. Matěj Škalda, 3.A - 78 bodů  (2 323. pozice ze 8 152 studentů v ČR)

2. Filip Weiss, 1A - 76 bodů

3. Jakub Romančák, 4.A - 73 bodů. Celkem soutěžilo  337 škol z ČR.

Ve čtvrtek 11. ledna t. r. se vám pokusíme zpříjemnit den nevšedním kulinářským zážitkem. Bude se vařit „Čína“.

Připravte se na neobvyklý jídelníček, vyzdobenou jídelnu a fascinující obsluhu. To vše za zvuku hudby, která tuto asijskou atmosféru ještě umocní.

A co se bude jíst?

Pekingská polévka – masový vývar s hrubě mletým restovaným vepřovým masem, žampiony a zelím; doplněno rozšlehaným vejcem a ozdobeno čerstvým pórkem